Even voorstellen

Even voorstellen

Grace de Graaf

Ruim 25 jaar getrouwd en moeder van 2 volwassen zonen. In mijn leven heb ik te maken gehad met verlies en rouw door emigratie, bekkeninstabiliteit, beroerte, dementie en overlijden. 

Ik ben in Canada geboren en op mijn 11de naar Nederland verhuisd. Uit eigen ervaring weet ik hoe het is om alles wat bekend is achter te moeten laten. Mijn duo nationaliteit heeft mij als persoon en hulpverlener gevormd: ik heb het beste van beide culturen verenigd. 

Na de geboorte van mijn jongste zoon heb ik vijf jaar bekkenklachten met chronische pijn gehad, voordat ik de oorzaak en juiste behandeling vond. Ik heb hier restklachten aan overgehouden, waardoor ik goed begrijp welke ingrijpende effecten het leven met een chronische ziekte heeft. Daardoor ben ik op dit gebied een betere hulpverlener geworden.

Mijn moeder is na een hartaanval plotseling overleden. Mijn vader heeft mijn moeder tot aan haar dood verzorgd. Hoe zwaar dat was, besefte ik pas bij een ziekenhuis opname van mijn vader. Wij durfden mijn moeder niet alleen te laten,vanwege haar dementie. Heel bijzonder hierbij waren de momenten waarin zij weer in haar moederrol schoot.

Kort na haar overlijden heeft mijn vader van verdriet een beroerte gehad. Beiden hadden dementie. Bij mijn vader ging dat gepaard met een fysieke en geestelijke aftakeling. De overgang van een zelfstandige, energieke man die op zijn 80ste nog vrijwilligerswerk deed, naar afhankelijke en hulpbehoevende, was erg groot. Ik heb hierdoor goed zicht gekregen op het leven met een beroerte en dementie en ook op de wissel die langdurige mantelzorg-op-afstand op de betrokkenen trekt.