Mantelzorg

Ontspannen lukt niet meer, jouw leven staat stil

Als je langdurig voor een naaste zorgt die:

  • Langdurig ziek is
  • Een beperking of psychische problemen heeft
  • Hulpbehoevend is

Dan ben je mantelzorger. Ook als het vanzelfsprekend voelt. Bijv. als je kind een beperking heeft. Of de zorg voor je ouders die vroeger voor jou hebben gezorgd. Je zorgt voor je naaste omdat jullie een speciale band hebben. Vaak heb je ook geen keus. Je bent gewoon nodig.

Dit proces gaat geleidelijk. Totdat je bijna dagelijks voor diegene zorgt. Je voelt dat je altijd alert en beschikbaar moet zijn. Het zit continu in je hoofd. Dat kost zoveel energie, dat je last krijgt van oververmoeidheid. In plaats van een ouder, kind, zus, broer of partner te zijn ben je nu hulpverlener.

Als je de zorg combineert met je werk, dan is dat behoorlijk pittig. Waardoor jij zelf overbelast of ziek wordt.

Blijf hier niet alleen mee worstelen. Anders loop je vast in je rouw.

Als je zorgt voor je dierbare dan neem je afscheid van de persoon die hij/zij was. Jij voelt je steeds meer alleen staan. Je rouwt om het verlies van de relatie die je voorheen met haar/hem had. Zijn of haar afhankelijkheid neemt toe. Dit proces gaat geleidelijk. Jij bent degene die steeds meer doet en regelt. Dat kost zoveel energie, dat je last krijgt van oververmoeidheid. Het is heel verdrietig om te zien dat je dierbare dingen die hij/zij leuk vond niet meer kan en achteruit gaat. Zijn of haar afhankelijkheid neemt toe. 

Als dit gebeurt als je jong bent, dan trekt dit een sterke wissel op je leven. Je rol als kind verandert definitief: jij zorgt nu voor je ouder. Je hebt geen onbezorgde jeugd. Op latere leeftijd loop je hierdoor vast.

Mijn Aanpak

Als mantelzorger sta je continue aan. Ik help je om te accepteren dat je nu hulpverlener bent en wat de gevolgen op jouw leven zijn. Daarna kijken we hoe je het beste met deze gevolgen om kunt gaan. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je naasten. Hierbij ligt de focus op wat je wel kunt. Zonder gevoelens en klachten die lastig of pijnlijk voor je zijn te negeren. Je kunt mantelzorg integreren in je leven. Ik help jou om naar anderen toe duidelijk te maken wat dit voor jou betekent. En hoe ze jou hierbij kunnen ondersteunen. Dan komt er ruimte vrij voor de leuke dingen die je kunt doen. Je komt weer in balans. Mantelzorger zijn staat niet meer op de voorgrond. Weg met je energievreters! Je wordt veerkrachtiger en energieker.

Cliënten vertellen mij wat mantelzorger zijn voor hun betekent. De impact die het heeft op jezelf, je gezin, je familie. Op alles wat ze doen in hun leven. Ze zijn er ingerold. Het begint met enkele taken. Al gauw komt er steeds meer op hun bord terecht. Totdat zij degene zijn die alles regelt en doet. Ze voelen vaak dat zij geen keuze hebben. Zij zijn altijd alert, Moeten voortdurend beschikbaar zijn. Het zit constant in hun hoofd. Ze voelen zich uitgeput en overal in tekortschieten. Zij doen hun best om alles zoveel mogelijk normaal door te laten gaan in hun eigen gezin. Ze uiten hun verdriet, pijn, frustratie, boosheid. Ze hebben nergens meer zin in. Beginnen tegen de dag op te zien. Al hun energie wordt opgeslurpt en ze komen tijd tekort. Zij worden ziek of krijgen een burn-out.