Professionaliteit

Opleiding en werkervaring

Is ingrijpend en raakt iedereen anders

Ik heb de opleiding HBO-Jeugdwelzijnswerk (HBO-SPH) gevolgd. Vervolgens heb ik eerst groepswerk gedaan en daarna ben ik vrijwilliger bij Humanitas Home-Start geweest om ouders bij te staan met de opvoeding. Ik vond het mooi om te zien hoe een onzekere, alleenstaande moeder door de juiste begeleiding veranderde in een zelfstandige ouder vol zelfvertrouwen. 

Bij Intermetzo ben ik vijf jaar Ambulant Begeleider geweest van kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking en ASS. Met veel plezier heb ik ouders ontlast door het werken aan doelen. Het viel me op dat ouders zelf willen leren om met het moeilijke gedrag van hun kind om te gaan. Dat was de reden om de post HBO-opleiding Praktische Pedagogische Gezinsbegeleiding te gaan doen. 

Bij Reinaerde heb ik ruim zes jaar gezinnen begeleid waar een licht verstandelijke beperking of een chronische ziekte een rol speelde. Deze gezinnen hadden problemen met relaties, opvoeding, financiën, school, werk en netwerk. Elk gezin is anders en heeft zijn eigen wensen en behoeften. Dat maakte het werk zo interessant voor mij.

Als gezinswerker bij een Buurtteam in Utrecht heb ik veel ervaring opgedaan in een wijk met zeer diverse achtergronden en culturen. Veel wijkbewoners komen uit kwetsbare gezinnen en hebben te maken met (chronische) ziekten, overlijden, NAH(niet-aangeboren hersenletsel), en (v)echtscheidingen. Hierbij spelen psychische en emotionele problemen een grote rol. Het werk in deze gezinnen was zeer afwisselend, met verschillende hulpvragen en oplossingen op maat: elke keer weer een uitdaging!

Veel mensen met emotionele problemen hebben te kampen met een vorm van verlies en rouw. Dit was voor mij een reden om de opleiding Rouwbegeleiding bij Buro Nazorg te doen. Mijn motivatie was persoonlijk van aard. Tijdens de opleiding heb ik mij op een creatieve manier en door middel van literatuur verdiept in mijn eigen rouw en verlies. Uit eigen ervaring weet ik hoe waardevol het is, dat puzzelstukjes op hun plek vallen, door op een andere manier naar je verlies te kijken. De verworven inzichten neem ik voor altijd mee. Dit wens ik iedereen toe die worstelt met rouw.

Professioneel handel ik op basis van ruim 20 jaar werk- en levenservaring. De opleiding Rouwbegeleider heeft mijn kennis verdiept en mijn intuïtie enorm versterkt. Ik blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen door middel van trainingen, lezingen, intervisie en dergelijke. Alles wat ik persoonlijk ervaren of geleerd heb in mijn leven, zie ik terug in mijn coaching en therapie. Ik ben enorm enthousiast over de resultaten die ik hiermee kan bereiken. Ik heb hier bewust voor gekozen, omdat mijn passie bij dit werk ligt!