Verlies in Beeld

De verliessituatie wordt verbeeld

Bij een traumatische verlieservaring is de impact zo groot dat je het verlies niet ineens kunt bevatten. Het is te pijnlijk. Om het leven dragelijker te maken ontstaan er overlevingsdelen. Binnen in je ontstaat een interne splitsing: de gezonde delen, de overlevingsdelen en de traumadelen.

Deze splitsing wordt in beeld gebracht door 3 symbolen:

• De waarnemer voor je gezonde delen
• De overlever voor je overlevingsdelen
• Het kleintje/kind voor je traumadelen

Je gezonde delen zijn jouw energiegevers. Waar krijg je energie van? Wat zijn je hulpbronnen? Waar kreeg je vroeger energie van? We kijken ook naar jouw energievreters. Wat kost je veel negatieve energie? Voelt zwaar als je het moet doen? Hoe meer verlies en rouw je hebt meegemaakt, hoe kleiner je gezonde deel wordt.

Jouw overlevingsdelen vormen een noodrem, die er voor zorgt dat je kunt overleven. Ze zorgen ervoor dat de impact van het verlies niet meteen doordringt en voorkomen dat je wordt overspoeld door je emoties. We kijken daarbij naar wat jij nodig hebt gehad om met het verlies om te kunnen gaan, naar je hulpbronnen, je coping strategieën, je vaardigheden die je hebt ontwikkeld. Hoe groter het aandeel van de traumadelen, hoe meer ruimte de overlevingsdelen innemen.

Je traumadelen bewaren alle feiten, herinneringen aan wat er is gebeurd en de gevoelens die daarmee gepaard gaan. Je blijft stilstaan op de leeftijd waarop het trauma plaatsvond. Door je hart (voorzichtig) te openen kun je kijken naar de impact van het verlies.

Nieuwe verliezen kunnen oude verliezen triggeren, waardoor er een onverwerkte gebeurtenis naar boven komt. Het is van belang om terug te gaan naar het eerdere verlies, om uit te vinden welke rol dit in je huidige leven speelt.

Het mooie aan Verlies in Beeld is dat je het altijd goed doet, want je hebt alle informatie die je nodig hebt bij je!