Coaching

Ziekte

Als je de diagnose van jouw ziekte of aandoening krijgt, dan kan het heftig voor je zijn. Vooral als het onverwacht komt. Na een zoektocht kan het wel fijn voelen om erkenning voor je klachten te krijgen.

De volle omvang van je diagnose dringt meestal niet meteen tot je door. Het kan een stempel drukken op je relaties, welzijn, werk, financiën en activiteiten. Op je kwaliteit van leven. Op je toekomst, die er ineens anders uit komt te zien.

Natuurlijk heb je fysieke klachten, je hebt niet voor niets aan de bel getrokken. Je kunt je vertrouwen in je lichaam verliezen, als het ineens niet doet (of kan) wat je altijd gewend was om gedachteloos te doen.

Het is zo belangrijk dat je de goede hulpverlener krijgt. Om hier niet alleen mee te blijven worstelen. Om erkenning te krijgen voor je verlies, zodat je voelt dat je serieus genomen, gezien en gehoord wordt. Om niet vast te lopen in je rouw.

Bij mij was de diagnose een opluchting en tegelijkertijd toch heftig. Mij werd verteld dat ik een lichte vorm van bekkeninstabiliteit had. Dat lichte was misleidend, ik dacht dat het over zou gaan. Terwijl het steeds slechter ging. Ik vond het omgaan met de onzekerheid of het ooit beter zou worden heel moeilijk. Na 2 jaar zat ik er helemaal doorheen. Ik heb toen hulp ingeschakeld: voor mezelf en voor mijn gezin. Vanaf dat moment ging het beter: fysiek én mentaal. Voor mij was dit een belangrijk omslagpunt. Door aandacht te besteden aan de impact van mijn aandoening op mijn leven is het mij gelukt om hier sterker uit te komen en dat wens ik jou ook toe!

Zonder oordeel luister ik naar jouw verhaal. Ik zorg voor een veilige omgeving, je mag zijn wie je bent. Jij geeft aan waar verandering wenselijk is, ik zie jouw mogelijkheden. Jouw emoties, gevoelens, klachten en problemen mogen er allemaal zijn. Door jouw situatie in beeld te brengen, kun je bij emoties en gevoelens komen die niet in woorden uit te drukken zijn. Het helpt je om je verlies te ervaren en je pijn te doorvoelen. Hierdoor verminderen je klachten. Jij krijgt inzicht in wat je nodig hebt om te rouwen. Als jij begrepen, gehoord en gezien wordt, dan kun jij je rouw integreren in je leven. Je hart weer openstellen en naar de toekomst kijken. Veerkrachtig worden, zodat je weer in verbinding kunt staan met anderen.

Als je verteld wordt dat je nog een bepaalde tijd hebt om te leven dan is dat vaak het moment om de balans van je leven op te maken. Hierdoor kunnen er allerlei vragen en wensen opkomen, waar je mee worstelt. Ik kan je begeleiden in je zoektocht naar een passende manier om afscheid te nemen.

Hieronder volgt een ervaring van mijn cliënt:

Ik heb bij de Pauwer Coach met Grace een creatieve opdracht gedaan in verband met mijn leven met een chronische beperking. Jarenlang had ik het idee te verdrinken en in een overlevingsstand te staan. Door het uitvoeren van de opdracht ben ik mij bewust geworden wat de aandoening met me heeft gedaan en hoe ik ermee ben omgegaan, en was ik voor het eerst in staat dat onder woorden te brengen. Het heeft me nieuwe inzichten gegeven die ik in mijn leven van nu goed kan gebruiken.

Ik had geen idee wat ik van een creatieve opdracht moest verwachten en of ik wel creatief kon zijn. Ik vond het heel leuk om te doen. De eindfase en het resultaat waren verbluffend en zeer verrassend voor mij. Er kwam meer uit dan ik had verwacht, en het klopte gewoon. De begeleiding van Grace vond ik heel prettig. Ze straalt rust uit en stelde goede vragen zodat ik mijn gedachten en gevoelens op orde kreeg.

Mariska Keizer Verbeek

Worstel jij met de gevolgen van je ziekte of aandoening?

Plan Gratis Kennismakingsgesprek

Scheiden

Uit elkaar gaan kan heel verdrietig en moeilijk zijn als je een relatie hebt gehad. Misschien zag je het niet aankomen of is er een nieuwe partner in het spel. Partners komen vaak niet tot goede afspraken, omdat er onder de oppervlakte iets anders speelt. Als het overleg niet soepel gaat, dan kan dat leiden tot ruzie en stress. Het kan emoties en gevoelens oproepen waar jij mee worstelt en waar jij je geen raad mee weet. Ertoe leiden dat je klachten en problemen krijg, waardoor het niet lukt om op eigen kracht naar je nieuwe situatie toe te groeien.

Als je kinderen hebt, dan kunnen zij klem zitten omdat zij geen partij willen kiezen. Dat kan gebeuren als ouders het niet eens zijn over de opvoeding of omgangsregeling. Als ouder kom je er alleen voor te staan en ben je niet altijd in staat om goed voor je kinderen te zorgen op het moment dat jij overspoeld wordt.

Voor kinderen betekent het dat hun wereld op de kop wordt gezet. Denk hierbij aan een verhuizing, van school veranderen, dat je kind geen contact meer heeft met een van de ouders of dat het contact met familie of vrienden verandert of verwatert. Het kan hun gevoel van veiligheid aantasten. Hoe langer een dergelijke situatie duurt, hoe meer negatieve gevolgen het voor je kind kan hebben.

Het is zo belangrijk dat je de goede hulpverlener krijgt. Om hier niet alleen mee te blijven worstelen. Om erkenning te krijgen voor je verlies, zodat je voelt dat je serieus genomen, gezien en gehoord wordt. Om niet vast te lopen in je rouw.

Cliënten vertellen mij wat uit elkaar gaan voor hun betekent. De impact die het heeft op jezelf, je gezin, je familie. Maar ook op je gezondheid, welzijn, sociale contacten, werk, inkomen, wonen. Ze uiten hun frustratie, angst, boosheid, onmacht, opluchting, verdriet, pijn. Vertellen wat het betekent om er weer alleen voor te staan. Ze praten over hun huidhonger: het gemis aan intimiteit en aanraking. Het niet meer kunnen delen. Hoe hun kijk op hun toekomst en leven zo veranderd is.

Zonder oordeel luister ik naar jouw verhaal. Ik zorg voor een veilige omgeving, je mag zijn wie je bent. Ik zie jouw mogelijkheden, jij geeft aan waar verandering wenselijk is. Jouw emoties, gevoelens, klachten en problemen mogen er allemaal zijn. Door jouw situatie in beeld te brengen, kun je bij emoties en gevoelens komen die niet in woorden uit te drukken zijn. Het helpt je om je verlies te ervaren en je pijn te doorvoelen. Hierdoor verminderen je klachten. Jij krijgt inzicht in wat je nodig hebt om te rouwen. Als jij begrepen, gehoord en gezien wordt, dan kun jij je rouw integreren in je leven. Je hart weer openstellen en naar de toekomst kijken. Veerkrachtig worden, zodat je weer in verbinding kunt staan met anderen.

Worstel jij met de gevolgen van je scheiding?

Plan Gratis Kennismakingsgesprek

Overlijden

Het overlijden van iemand waar je veel van houdt kan heel ingrijpend zijn. Daarna komt er meteen veel op je af: alle emoties, gevoelens, verdriet, het afscheid en bij naasten het regelen van allerlei praktische zaken. Hoe jij je voelt, wordt beïnvloed door allerlei factoren o.a.:

• de leeftijd waarop je dierbare is overleden
• jouw relatie met je dierbare
• hoe je dierbare is overleden
• is je dierbare plotseling overleden of wist jij dat dit ging gebeuren?
• of je afscheid hebt kunnen nemen voor het overlijden van je dierbare

Leren omgaan met je nieuwe situatie is makkelijker gezegd dan gedaan. Rouwen kost tijd en is voor iedereen anders. Soms wordt het vergeten, omdat het niet zichtbaar is. Mensen zien je vaak niet op dagen dat het slecht met je gaat, denken dat je okay bent. Terwijl jij nog kunt worstelen met allerlei emoties en gevoelens waar jij je geen raad mee weet. De belangstelling vanuit je familie, vrienden, buren, collega’s neemt na verloop van tijd meestal af. Je voelt je alleen, niet gehoord, begrepen of gezien. Je rouwt om je verlies en loopt daarin vast.

Uit eigen ervaring weet ik dat elk overlijden een andere impact heeft. Het overlijden van mijn beide ouders heb ik totaal anders ervaren.

Mijn moeder had dementie, begreep de wereld niet meer en was doodsbang voor een hartoperatie. Ze zei toen: “ik heb een goed leven gehad”, zij wilde niet meer. Op haar eigen manier heeft zij afscheid van iedereen genomen, dat vond ik heel mooi.
Zij heeft zich de laatste week voor haar overlijden steeds meer teruggetrokken. Hoewel ik geschrokken ben toen zij plotseling was overleden heb ik daar vrede mee, omdat zij deze operatie niet hoefde te ondergaan.

Mijn vader zag het voor zijn ogen gebeuren. Mijn moeder heeft een hartaanval gehad en kon niet meer gereanimeerd worden. Het was een trauma voor mijn vader om haar zo te zien sterven, hij kon het beeld niet van zijn netvlies krijgen.

Een maand na haar overlijden heeft mijn vader van verdriet een beroerte gehad en begon daarna te dementeren. Dit ging gepaard met een fysieke en geestelijke aftakeling. Echt verschrikkelijk om te zien. De overgang van een zelfstandige, energieke vader die op zijn 80ste nog vrijwilligerswerk deed, naar afhankelijk en hulpbehoevend, was erg groot. Stukje bij beetje nam ik afscheid van hem. Het was een opluchting toen het telefoontje kwam dat hij was overleden, dat hij niet meer hoefde te lijden.

Zonder oordeel luister ik naar jouw verhaal. Ik zorg voor een veilige omgeving, je mag zijn wie je bent. Ik zie jouw mogelijkheden, jij geeft aan waar verandering wenselijk is. Jouw emoties, gevoelens, klachten en problemen mogen er allemaal zijn. Door jouw situatie in beeld te brengen, kun je bij emoties en gevoelens komen die niet in woorden uit te drukken zijn. Het helpt je om je verlies te ervaren en je pijn te doorvoelen. Hierdoor verminderen je klachten. Jij krijgt inzicht in wat je nodig hebt om te rouwen. Als jij begrepen, gehoord en gezien wordt, dan kun jij je rouw integreren in je leven. Je hart weer openstellen en naar de toekomst kijken. Veerkrachtig worden, zodat je weer in verbinding kunt staan met anderen.

Worstel jij met de impact van het overlijden van je dierbare?

Plan Gratis Kennismakingsgesprek