Coaching

Ziekte

Als je te horen krijgt dat je ziek bent, dan heeft dat effect op je leven en je toekomst. Nadat er op medisch gebied alles aan is gedaan, dan wordt er vaak gezegd dat “je er mee moet leren leven”: maar hoe doe je dat? Het is confronterend om steeds te worden herinnerd aan wat je niet meer kunt doen. Acceptatie van de nieuwe situatie is soms makkelijker gezegd dan gedaan en het lukt niet altijd op eigen kracht. Je omgeving begrijpt het niet altijd of je wilt anderen er niet steeds mee “lastigvallen”. 

Het kan ook zijn dat iemand in je gezin, familie of vriendenkring getroffen wordt door ziekte, waardoor jouw rol en leven opeens verandert bijvoorbeeld als je mantelzorger wordt. 

Als je verteld wordt, dat je nog een bepaalde tijd hebt om te leven, dan is dat vaak het moment om de balans van je leven op te maken. Hierdoor kunnen er allerlei vragen en wensen opkomen, waar je mee worstelt. Ik kan je begeleiden in je zoektocht naar een passende manier om afscheid te nemen.

Scheiden

Uit elkaar gaan kan heel verdrietig en moeilijk zijn, als je een relatie hebt gehad. Misschien zag je het niet aankomen of is er een nieuwe partner in het spel. Partners komen vaak niet tot goede afspraken, omdat er onder de oppervlakte iets anders speelt. Als het overleg niet soepel gaat, dan kan dat leiden tot veel ruzie en stress. Het lukt niet altijd om op eigen kracht naar een nieuwe situatie toe te groeien.

Kinderen zijn loyaal naar beide ouders toe en komen klem te zitten als de ouders ruzie hebben en het niet eens zijn over de opvoeding, of wanneer de omgangsregeling niet goed verloopt. Ouders zijn niet altijd in staat om goed te zorgen voor de kinderen op het moment dat zij overspoeld worden door hun eigen emoties en plotseling zelf alles moeten regelen. 

Voor kinderen kan het betekenen dat hun wereld op de kop wordt gezet. Dit kan komen door een verhuizing, als er minder geld is, als het kind geen contact meer heeft met een van de ouders of als het contact met familie of vrienden verandert of verwatert. Hoe langer een dergelijke situatie duurt, hoe meer negatieve gevolgen het voor een kind kan hebben.

Overlijden

Het overlijden van iemand waar je van houdt, kan heel ingrijpend zijn. Daarna komt er meteen veel op je af: alle verdriet, het afscheid en het regelen van allerlei praktische zaken. Je emoties kunnen heel divers zijn en heen en weer schieten.

Hoe jij je voelt, wordt beïnvloed door allerlei factoren o.a.:
• leeftijd
• jouw relatie met de overledene
• hoe is iemand overleden
• heb je afscheid kunnen nemen? 

Soms wordt je overweldigd door alles, of voel jij je zo alleen staan, dat je behoefte hebt aan begeleiding.